YERBA MATE KLASYCZNE

Yerba mate klasyczna to yerba zawierająca susz ostrokrzewu paragwajskiego, przygotowany najbardziej tradycyjną metodą, o charakterystycznym, gorzkim i dymnym smaku. Nie znajdziemy w niej żadnych dodatków lub aromatów. Wśród tradycyjnych, klasycznych yerba mate znajdziemy przede wszystkim elaborady con palo – susz złożony z drobnych listków, patyczków oraz pyłu. Całość nadaje dymny posmak.

Pija się ją zarówno na ciepło, jak i w formie terere – na zimno. W Paragwaju szczególnie ceni się orzeźwiające terere, ponieważ zalana lodowatą wodą yerba wciąż ma dymny aromat i intensywną moc działania, a jednak jest znacznie delikatniejsza dla podniebienia. Klasyczna yerba mate, równie często pijana jest na ciepło, dla osób chcących osiągnąć mocny smak. Susz tradycyjnej yerby, pity w tykwie lub palo santo, zalany wodą 70-80 stopni C, to rarytas dla niejednego konesera yerby.

Susz yerba mate po zbiorze ogrzewany jest w dwóch etapach dymem i przepuszczany przez strumień ognia. Dzięki temu listki tężnieją i zdobywają dymny, a czasem nawet wędzony aromat. Po odpowiednio długim okresie leżakowania (ok. 2 lat), smak równoważy się z goryczą rośliny. Yerba mate klasyczne jest bardzo energetyzujące, można je zalewać wiele razy bez utraty smaku i wartości.

YERBA MATE KLASYCZNE

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Aktywne filtry

Yerba Mate Kurupi - Tradicional 500g

Opis Yerba Mate Kurupi Tradicional:

Kurupi Tradicional to klasyczna paragwajska yerba mate składająca się wyłącznie w 100% z listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Ta popularna mate nie zawiera  żadnych dodatków. Należy do  grupy yerba mate o soczystym naturalnym aromacie. Posiada standardową ilość kofeiny. Od swojej siostry, czyli Kurupi "Clásica" różni się sposobem produkcji. Kurupi Tradicional jest leżakowana krócej, przez co cechuje się wyraźniejszym smakiem oraz zawiera odrobinę więcej patyczków. W efekcie mamy tu esencjonalnie paragwajską yerba mate.

Składniki:

- yerba mate (Ilex paraguariensis) 100% - kraj pochodzenia: Paragwaj.

- susz zawiera 100% listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego bez dodatków. Zawiera pył.

Sposób parzenia:

- Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.

- Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.

- Susz można zalewać wodą z lodem.

- Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.

- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Cena 21,90 zł

Yerba Mate Amanda - Elaborada 500g

Opis Yerba Mate Amanda Elaborada

Klasyczna argentyńska yerba mate bez domieszek ziołowych oraz owocowych. Amanda Elaborada jest dla Polaków napojem szczególnym - jest to sztandarowy produkt plantacji założonej przez naszego rodaka Jana (Juana) Szychowskiego. Jedenastoletni Szychowski wraz z rodziną znalazł się w grupie polskich emigrantów, którzy w 1900 r. przybyli do prowincji Misiones w Argentynie. Tam po kilkunastu latach ożenił się i założył warsztat kowalski, a w wolnym czasie hobbystycznie konstruował maszyny różnego pomysłu. Jednym z jego wynalazków była maszyna do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki której założył przedsiębiorstwo produkujące yerba mate Amanda. Yerba Mate Amanda Elaborada jest więc napojem, którego każdy polski mateista powinien przynajmniej raz spróbować.

Składniki:

- yerba mate (Ilex paraguariensis) 100% - kraj pochodzenia: Argentyna

- Susz składa się w stu procentach z listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego.

Sposób parzenia:

- Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.

- Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.

- Susz można zalewać wodą z lodem.

- Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.

- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Cena 24,90 zł

Yerba Mate El Pajaro - Traditional con Palo 400g

Opis Yerba Mate El Pajaro Elaborada Con Palo Tradicional:

Tradycyjna paragwajska yerba mate bez żadnych dodatków smakowych. W opakowaniu jest po prostu 100%  mocnej yerba mate zawierającej liście, patyczki i pył. Suszone i sezonowane liście o dobrze wyczuwalnym gorzkim smaku przy każdym zalaniu.

W składzie znajdują się wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. Bez sztucznych aromatów i innych dodatków. Wyróżnia się jakością popartą tysiącletnim doświadczeniem Indian. Wzrasta na czystej 100% naturalnej uprawie, w żyznej terrazytowej czerwonej glebie bogatej w minerały i substancje odżywcze. Do  produkcji pobiera się zmielone najlepsze liście ostrokrzewu poddawane wcześniej rygorystycznej obróbce. Tradycyjny proces obróbki polegający na suszeniu dymem i powietrzem sprawia, że zachowują one moc do 6 zalania.

Składniki:

- yerba mate (Ilex paraguariensis) 100% - kraj pochodzenia: Paragwaj

- Susz zawierający listki, patyczki i pył.

Sposób parzenia:

- Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.

- Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.

- Susz można zalewać wodą z lodem.

- Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.

- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Cena 18,90 zł